UNF läger på Laviken

UNF läger på Laviken 7-10/8-08


Denna underbara plats på jorden skulle denna gång invaderas av UNFare.

Synd bara att detta var samma helg som cityfesten, men han gå lite en dag :)


Jag åkte hem till familjen Boberg på torsdagen och då fick sedan Kajsa åka med mig och Marksu och Lina åkte en bil. Eftersom familjen Boberg skulle åka hem en dag tidigare tog jag egen bil. Diana kunde åka med mig hem sedan, Blev även Crippe och Cammen som åkte med mig hem. Men det kommer vi till senare.


Var roligt att träffa alla UNFare som skulle vara ledare :), speciellt Markus G som jag inte träffat på länge.

Och bara några timmar senare kom deltagarna.

Under helgen så lärde man känna dem i sin grupp. Jag hade ju både Kajsa och Rune i min grupp. Väldigt spännande då de varit ledare tillsammans på JUNIS-lägret. Sedan hade jag även 3 tjejer och en kille till i min grupp. Var lite konflikter i min grupp, men var ändå en bra grupp tycker jag.

Hade väldigt roligt, men var även väldigt arg.

Det var även tävlingar, även om det inte gick så bra för oss..

Mycket fritid att umgås. Så blev såpafotboll. Spelade dock inget själv, kollade väldigt mycke. Hoppade en del studsmatta. Padlade kanot och lekte lekar. Japp, på UNF så leker man också :)

Vi invigde även nya ledare. Bland annat Markus G. Haha så kul :)

Var även Sara och Ferhat. De fick bita en bit av ett äpple som låg i en skål med vatten och sedan ner i en tallrik med mjöl där de skulle hitta sockerbiten.

Sara hittade sin, Ferhat sin, men inte Markus. Så mjölig. När han grävt runt massa och sagt att det smakade bulle och hade massa deg i munnen beerättade vi att det inte var någon sockerbit i hans mjöl utan bara strösocker J Så roligt!!

Umgicks mycket med Cammen under helgen också.. satt och snackade massa på studsmattan. Mycket trevligt :)

Jag, Cammen, Crippe och Asmir skrev även ihop en historia om de andra ledarna där de då skulle spela upp det vi sa att de var. Oj vad vi garva när vi skrev. Och det gick bra att skria tillsammans också :)

Ellinor var kung och hade en drottning, Sergio. Ahmed var deras barn. De mötte en häxa, Robin och fick följa med in till henne där de fick sitta på stolar, Jonte och Nisse. Robin berättade att det skulle gå väldigt illa om de inte lämnade bort sitt barn till paret i byn. Så de gick till paret i byn, Diana och Sara och lämnade barnet. Men när de var på väg tillbaka mötte de den kloka ugglan, Lina som berättade att de blivit lurade så de vände om så snabbt de kunde och skyndade sig tillbaka och då såg de häxan med paret som förvandlades till grottroll. Markus G och Ferhat. Men då kom riddaren Jonte ridandes på sin vita springare, Nisse och dödade häxan och kungafamiljen tackade ugglan och levde sedan lyckliga i alla sina dagar. Så sjukt kul att se på :)

Kollade på film också, fast jag hade hellre haft disko. Men men.

Rolig helg och gör gärna om den :)

Fast var sjukt trött sedan.. Tur att jag hade Cammen som höll mig vaken på vägen hem.. sjöng massa då också.. och Crippe och Diana satt i bak..

Bilder från helgen..
   Vattenbalongskastning på Markus G :)
  
  Såpafotboll
  
  Sagan spelas upp :)
   Invigning av nya ledare :)
   Padling
  
  Avslutning i ring
Och så det vackraste kortet från helgen som en av mina deltagare tog
 Tack för mig för denna gång :)


Lanzarote med familjen

Skrev dagbok medan vi var där borta.. så här kommer den..

Torsdag 3/7
03:00 går sterion igång, men jag märker inget fören 03:15 när alarmet på mobilen går igång. Jag la mig vid 23 kvällen innan.
03:23 ringer pappa för att se om jag är vaken. Då har jag klätt på mig och gjort mig klar. Plockar ut diskstället och städar lite.
03:45 blir jag hämtad. Åker till Arlanda och jag sover hela resan. Äter frukost i bilen när vi stannat på parkeringen. Åker buss till terminalen. Checkar in smidigt.
07:45 går planet. Somnade på en gång nästan. Gjorde inge ont i öronen på uppvägen :)
Sover nästan hela resan, men på väg ner gjorde de ont i vänstra örat, försöker komma på vilket som trummhinnan gick sönder på, var nog det vänstra..
Framme i Madrid 11:45. Går runt typ hela flyplatsen, äter sedan lunch, pizza, pasta och dricka för mig. De andra äter pasta, sallad och dricka. Tog inte sallad då jag knappt äter något som var i den. + att min meny var faktiskt billigare :)
Gick sedan och satte oss. Jag sov i typ 1 h. Inte sköna bänkar. men jag är trött och hängig. Är ju sjuk. Hosta och ont i halsen. Kliar.
Sedan går vi mot vår gate c41. Fikar där. Jag dricker vatten och äter en halv kitkat eftersom jag börjat må illa. 30 min innan vi får börja gå på planet vill jag kolla i en affär i närheten. När vi är på väg dit passerar vi en informationstavla och kollar vårt flyg igen. Samma tid, men nu gate. D63! Långt bort, där jag sovit. Bara att gå snabbt. Inte så lätt när jag blir anfådd vid minsta ansträngning. Får hostattacker.
Kommer fram ganska precis när vi ska få kliva ombord. 17:00.
Men icke. Först stå o kö och ingen säger något. Så tar de bort flygplanet vid vår gate. Vänta men ingen säger något.
Kommer en buss, får åka buss till ett annat flyg en bit ut. Kliver på. Lägger upp väskorna och skor. Tycker inte om att ha skor på mig när jag flyger. Vi sitter vid nödutgången. Flygvärdinnorna springer fram och tillbaka och kollar oss. Min tröja får jag inte ha nere då det är ett löst föremål som inte sitter på kroppen. Mamma lägger upp den. Efter ett tag när jag håller på att somna väcker de mig, måste ha skor på mig vid nödutgången. Säger inte åt mamma som sitter bredvid. Tobias sitter närmast dörren. Knas. Så på med skorna. och barnet vid dörren på andra sidan får inte sitta där. Segast i stan är flygvärdinnorna. Så rullar vi äntligen.
Men kommer inte speciellt långt.
Snackar endast på spanska, men vi förstår att det är motorproblem och att vi ska ta våra saker och gå av.
Väntar vid gaten. Inget besked. När beskedet äntligen kommer är det på spanska. Vad annars? Hälften som ska åka fattar inte spanska. så vi m.fl går fram och frågar. D62 blir nästa gate. Där står det Palma Mallorca 19:00, om tio min!
Men de får gå till någon snackbar och få snacks gratis mot uppvisande av biljett och sedan byta gate.
Efter lång väntan kommer vi på planet. Jag mår illa. Fryser och svettas om vart annat. 19:30 lyfter planet. Vi skulle ha varit på Lanzarote 19:00!! Slår lite lock för öronen på uppvägen. somnar sedan. När det börjar gå nerför gör det ont, riktigt ont. I vänster öra. Slår även lite lock i högra. Grinar och tjuter lite. Håller i mamma. Inte gjort så ont sedan vi åkte hem från USA när jag fått hål på trumhinnan. Framme efter 21. Får väskor och hämtar hyrbilen. Enkelriktat i garaget så lär åka runt hela för att komma ut.
Blivit riktigt mörkt ute. Tobias ska läsa vägbeskrivningen i mörker och vi andra ska försöka läsa skyltar. Komemr fram till Porto del Carmen i alla fall lätt. Men sedan blire svårare. Enkelriktat typ överallt. Följer anvisningen så gott det går. Komemr till ett annat hotell. Mamma går in och frågar efter vägen. Får karta och beskrivning. Nu hittar vi :) Hämtar nyckeln i poolbaren lite före 22. De stängde 22! fast sitter de folk kvar har de öppet. Köpte en 5 l flaska med vatten. 3 euro! Mådde mer illa. Ville ha frukt, men inget öppet. Gör mig i ordning. Lägger mig och skriver sms till Emanuel. Ibland ingen täckning, ibland fullt. Knasigt. Somnar sedan snabbt och sover som en stock.

Fredag 4/7
Vaknar 8:30 svensk tid, 7:30 lokal tid. Går på toa och sover sedan 1 h till. Tills pappa väcker oss, fast jag har precis vaknat då. Han och mamma åker och handlar. Jag duschar med skrubb och balsam. Underbart! Smörjer sedan in mig och fixar naglarna. Tobias hjälper mig att smörja ryggen.
Äter frukost när mamma och pappa är tillbaka och 10:00 är det information om aktiviteter osv i poolbaren. Alla, utom Tobias går dit. Det är på engelska och jag förstår faktiskt mycket, men inte allt :) Bjuds även på Sangria, men får tacka nej då det är alkohol i. Folk blir lika chokade varje gång. Speciellt i ett spanskt land. Gillar Bahia Feliz. Ett ställe där lärde sig att vi inte drack så fick annat :)
Sedan går vi på promenad. Går ner till havet, inte så långt, men den dag vi ska bada i havet blir vi där hela dagen. Jobbigt att gå upp för backen igen. Vi bor typ högst upp på ett berg och vägen lutar hela tiden.
Innan vi kom ner till starnden köpte vi hostmedicin till mig. Precis när jag skulle börja prata fick jag en hostattack så hon på apoteket frågade om jag ville ha något mot det. Yes :) 15 ml, 3 ggr om dagen. Tog en på engång och det hjälpte nog. Kliade mindre och när jag hostade fick jag upp *varning* slemklumpar. Blev renare i halsen.
På stranden gick vi en promenad. Svart och brun sand. Märktes att vi var på en vulkanö. Fanns även en liten strand innan med svarta stenar, en med små och en med stora och sand. Sedan började vi gå tillbaka. Stannade vid ett supermarket. Mamma och pappa hade bara köpt för att klara frukosten. På ett dyrt ställe. Så nu blev det några frukostar till och en lunch, då jag inte ville äta ute. Mådde fortfarande lite illa. Gick tillbaka. Jag åt en nektarin medan mamma och pappa kokade makaroner och stekte korv. Gott med mat :) Mycket salt på makaronerna! kunde äta bra :)
Började må bättre. Satt i skuggan och skrev lite medan de andra la sig i solen. Skrev några sidor och la mig sedan och sov. ca 1 h. som en stock!
Vaknade till när någon spolade vatten i köket, men somnade om. 16:29 på pappas mobil satte jag mig upp. Åt några salta pinnar, drack vatten och skrev. Mådde mycket bättre så hämtade handduk och gick ut i solen och skrev.
De andra hade gått in. Mamma med huvudvärk. Konstigt när hon dricker så lite..
Tänkte att det var lite svalare nu jämfört med mitt på dagen. Det är skönt. Blåser ltie då och då. Lyssnar på poolbarens musik och alla människor. ingen mer som pratar svenska. Inte så stort hotell detta. 32 rum för gäster och 8 för de som jobbar här tror vi. Deras balkonger ser annorlunda ut. Sateliter, andra parasol och persienner från taket.
Nu 17:00 är det happy our och det är den folk i baren. Har nog suttit någon där hela dagen. Alltid denna alkohol. Till och med de som jobbar här dricker hela tiden. Men det är ju den kulturen :/
Nu ska jag läsa lite.
Satt ute i ungefär 1 h. Gick sedan in och pratade med mamma.
Duschade efter ett tag, eller mer skölde av mig. Smörjde in mig och klädde på mig. Valde smycken med mamma, både åt mig och åt henne. Sedan gick vi nedåt. Kollade i några affärer Hittade en snygg klocka i svart och silver för endast 9:95, typ 100:- alltså :) Ska kanske köpa den. såg även magnet halsband för 3,95. De kostar ju närmare 100:- hemma, mindre än halva priset :) Mycket märkes kopior och reor är det. Åt sedan på The Viking House. Servitrisen pratade norska så vi kunde prata på svenska med henne. Även om mamma inte förstod allt :P haha.
Åt vitlöksbröd :) jag och Tobias åt Paella med kyckling och grönsaker. Mycket gott :)

Till efterrätt åt jag vaniljglass med lite grädde och kanel. Även detta var gott. Ingen isig glass som man ibland kan få. 3 rätter för 9.95 var det. Prisvärt :)

När vi skulle betala fick vi små glas och pappa sa att vi inte drack alkohol, då sa hon att det var alkoholfritt. Om en likör med aprikos smak. Skeptisk. Tobias fick lukta, luktade saft. Smakade sedan. Som stark saft. Så då drack vi andra. Kunde dricka en klunk. Outspäd saft! För starkt! Gick sedan hemåt. Kollade i fler affärer. Jack & Jones hade rea. Hittade en snygg t-shirt åt Emanuel, svårt med strl. Får se, kanske blir något. Den var orange med tryck. Konstigt pris på den. 99:95:- i Sverige, men 14,95 i Spanien. Alltså typ 50:- dyrare. Men men. Ingen köpte något. Fortsatte gå. Hemma spelade vi kort. 2 kortlekar. Gick inge bra :/

Nu ska jag sova efter att jag skickat sms till Emanuel. Ska skriva +46 denna gång!


Lördag 5/7

Vet inte hur många gånger jag vaknat och trott att det var morgon. Började vid 4-5 tiden. Snacka om utsövd. Ont i huvudet hade jag också. Klev sedan upp vid 9. Mamma och pappa var inte här. Hade nog gått och köpt bröd. Började smörja in mig. Bara ryggen kvar nu och mamma och pappa är tillbaka och gör frukost. Jag satte mig och läste lite, sedan åt vi frukost.

Gjorde ont i huvudet hela tiden när jag tuggade. Nu sitter jag här med en Alvedon i brustablett. Får se om det hjälper. Sedan borsta tänderna, bli smord på ryggen och så ut i solen. Kommer bli knäpp om jag är mer i skuggan. Badade en gång. Trodde att jag skulle frysa ihjäl. Varmt i solen. Svetti som en gris. Kycklingsoppa till lunch, fast vart var kycklingen?

På eftermiddagen var vi på den södra sidan. Höga surfvågor, fast gick inte att surfa då det var stenar en bit ut, där vågorna slog över. Såg även massa lavastenar. Marken var täckt i svarta stenar. På vissa ställen växte det mitt bland stenarna. Coolt! Såg även grottor och var i små mysiga byar. Blev många kort knäppta.

  
    
 Kolla vågorna, hur högt de slår upp!
 Jag och mamma äter glass, eller jag äter jordgubbar och grädde. Mums :)

På kvällen gick vi ner till "spelplatsen". Fanns två boulebanor och ett stort torg som snabbt blev fotbollsplan för lokalborna. Vilket i och för sig inte varade länge när alla barn i restaurangerna intill ville vara med. Säkert 25-30 st tillslut, varav hälften säkert inte förstod spanska, men de grinade sedan när föräldrarna tvingade dem därifrån. Stackars.
 Ser fotbollsplanen på avstånd så kan man skymta boulbanan.
Gick en promenad och sedan hemåt för att avsluta kvällen med 2 kortlekar som vanligt :)


Söndag 6/7

Var vi på marknad. Var mycket lika. Fina klockor, smycken, väskor, prydnadssaker mm. De hade även magnethalsband. Kostar ca 129-149:- hemma. Där vi bor kostar de 3.95 i butik, alltså ungefär 40 svenska kronor. Här fick man 1 för 2 euro, 3 för 5, 7 för 10 och 10 för 13 euro på det stället där vi köpte. Vi köpte tre, jag och mamma alltså :) Såg sedan att det var nog det billigaste stället. Andra ställen tog 1 för 3 euro och 2 för 5.

Var varmt, men blåste mycket mellan husen. Stor marknad, trodde aldrig vi skulle hitta på pappa och Tobias igen. Fast vi mötte dem när vi nästan var klara. De fick vänta i en trappa. Sedan såg vi mer stånd. Gick dit tillsammans och köpte sedan glass. Billigaste glassen jag sett här kostade 1,9. annars var det runt 2,50, men även 3,10. Galet. Jag menar 30:- för en Magnum?

Sedan gick jag och mamma och kollade på en klocka som jag funderat på. Träpärlor och runt själva uret var det också trä i form av ett hjärta, fanns även med blommor, fjärilar och andra former. Men jag hade fastnat för hjärtat. Fanns olika varianter. Hjärta åt fel håll när man själv kollar på klockan, åt rätt håll och på sidan. Jag ville ha rätt håll. På den fungerade självklart inte batteriet. Knas. Fanns på ett annat ställe också, men det var långt bort. Suck. Jag menar 5 euro för en klocka, fast man vill ju inte byta batteri det första man gör så det blev inget.

 Rader, och åter rader av marknadsstånd. Bilden är tagen högst upp på trappan där pappa och Tobias satt och väntade..

Sedan somnade jag i bilen och vi åkte till huvudstaden, men där var typ allt stängt så vi fortsatte till ett annat ställe vid vattnet. Åt lunch på en restaurang med havsutsikt, fast jag mådde inge bra. Åt hälften av min lasagne och höll sedan på att somna vid bordet. Så då blev det hemfärd och jag sov sedan på soffan i några timmar. Mådde bättre sedan, så la mig ute ett tag när de andra gått in.


Detta var allt jag skrev.. eller allt jag hittat på igen.. fast skrev i ett block så jag tycker resten borde vara där också, eller så tänkte jag att resten skulle jag komma ihåg när jag kom hem.. Att jag skulle skriva på en gång, men så blev det ju inte..


Men i alla fall, det jag kommer ihåg mer av resan var att vi var i nationalparken. Eftersom ön är en vulkanö så kunde man åka till ett ställe där det var massa lavastenar och en guide berättade om ön och så. Var faktiskt billigt att komma in, kommer inte ihåg nu vad det kostade, men billigt var det :).

Så åkte runt på en buss bland massa stenar. Tog ungefär 100 kort! Mycket intressant. Kollade sedan i shopen, men köpte inget. Och åt sedan på restaurangen. De grillade maten över värmen som kom upp ur marken. Var ca 400 grader, 6 meter ner. Fortfarande! Då har ön inte haft utbrott på typ 100 år.

God mat :)

Fick sedan se hur de stoppade ner torrt ris i ett hål i marken och bara någon sekund senare slog det upp eldflammor. Mycket coolt! Och i ett annat håll så hällde de i vatten och då sprutade vattnet upp igen på grund av värmen. Kände även på marken vid en mur och där var det tok varmt. Helt galet med sån värme fortfarande. Mycket intressant :)
 Nationalparkssymbolen
 Massa kameler, man kunde se nationalparken från kamelryggen, men kamel har vi åkt på förut, så det blev det inte denna gång.
  Här åkte bussarna, men stenar som kunde rasa på båda sidorna..
 Blomma mitt i stenarna
  
   Bilarna stod parkerade i lutningar..

Min sjukdom då som jag drog på mig.. blev ju bättre och bättre, fast aldrig riktigt bra, fören jag kom hem. Men men. Så kan det vara ibland. Bra resa ändå. Fick se mycket :)

Här kommer lite mer bilder som jag inte vet exakt vart de ska in i texten..
 Här blir det salt, mycket salt! :)
 Sand, sand och liter mer sand..
  På en kinesiskt restaurang, bilig buffe :) och räkchipsen hade fyra färger, grön, gul, orange och rosa. Hur nyttigt kan det vara?
   
  Modellbilder på mig och min bror :)


RSS 2.0